koken & tafelen algemeen

Sterrencake kerstboom

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 1-2

Bereidingstijd: 55 minuten

Receptuur

225 gram bloem, gezeefd

125 gram suiker

1 zakje vanillesuiker

125 gram boter, op kamertemperatuur

1 ei

125 gram poedersuiker

witte suikerpillen om te garneren

je hebt hier 5 steruitsteekvormpjes voor nodig, in maat variërend van groot naar klein, en 1 rond steekvormpje.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de bloem, suiker en vanillesuiker. Kneed met de vingertoppen de in blokjes gesneden boter erdoor tot een kruimelig deeg. Voeg het ei toe en kneed tot een soepel deeg. Leg de uitsteek vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk het deeg in de vormpjes ( je gebruikt de vormpjes als bakvorm). Bak de sterren in 15-20 minuten goudbruin en laat goed afkoelen. Snijd met een scherp mes de kapjes die boven de vormpjes uitgerezen zijn af, bewaar het kapje van de kleinste ster om er later bovenop te zetten. Druk de sterren voorzichtig uit de vormpjes. Roer een glazuur van de poedersuiker en 1-2 eetlepels water. Stapel de kerstboom op elkaar*. Begin met het ronde voetje en ga dan verder van grootste naar kleinste ster. Verbind de sterren met een beetje glazuur. Steek als laatste het kapje van het kleinste sterretje rechtop bovenop het boompje. Druppel nu de rest van het glazuur over het boompje en druk de suikerpillen in de nog zachte glazuur.

 

* gebruik eventueel een satéprikker als hulpmiddel om de lagen bijeen te houden tijdens het stapelen.