koken & tafelen algemeen

Panettone

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 1 uur

Wachttijd: 2 uur en 0 minuten

Receptuur

300 gram tarwebloem

65 gram suiker

7 gram droge gist

5 gram zout

120 gram (volle) melk, lauwwarm

55 gram ongezouten zachte roomboter

3 grote eieren

100 gram sultana's

50 gram gedroogde cranberries

50 gram gekonfijte sinaasappelschil/bigarreaux

tulbandvorm van 20 cm, ingevet

poedersuiker

Bereiding

Meng 100 gram tarwebloem, suiker, gist en zout door elkaar in een grote kom of in de kom van een standmixer.
Voeg de melk en de boter toe en mix in ± 2 minuten met een handmixer met kneedhaken  tot een zacht deegje. Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Voeg nog eens 100 gram tarwebloem toe en blijf nog 3 minuten mixen. Voeg de resterende bloem toe en mix in nog ± 5 minuten tot een zacht deeg.
Dek de kom af en laat het mengsel ± 20 minuten staan.
Roer de sultana's, cranberries en de gekonfijte vruchtjes door het deeg. Schep het deeg in de vorm, strijk de bovenkant glad met een spatel. Dek de vorm af en laat het mengsel op kamertemperatuur ± 1½ uur rijzen. Het hoeft niet helemaal in volume te verdubbelen.
Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.
Bak de panettone op de onderste richel in 30 - 35 minuten gaar en goudbruin. Stort de panettone direct na het bakken uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.

Strooi er vlak voor het serveren door een zeefje poedersuiker over.