koken & tafelen algemeen

Kerststol met spijs

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-10

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Wachttijd: 2 uur en 25 minuten

Receptuur

375 gram tarwebloem

10 gram droge gist

50 gram kristalsuiker

160 gram volle melk, lauwwarm

1 groot ei, los geklopt

½ theelepel koek- of speculaaskruiden

7 gram zout

75 gram zachte ongezouten roomboter, in blokjes

Vulling 1:

50 gram krenten

100 gram blauwe rozijnen

100 gram gele rozijnen

25 gram sukade, gesnipperd

50 gram oranjesnippers

50 gram amandelen, grof gehakt

Vulling 2:

100 gram amandelspijs

20 gram citroenrasp

.± 1 eetlepel los geklopt ei

Afwerking:

30 gram roomboter, gesmolten

poedersuiker

Bereiding

Wel (de avond van tevoren) de krenten en rozijnen 15 minuten in lauw water. Laat ze in een vergiet uitlekken/drogen en dep ze zonodig goed droog voor gebruik. Meng de krenten en rozijnen met de rest van de vulling.

Werkwijze deeg kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in ± 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de klontjes boter 1 voor 1 toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt staan. Kneed er dan vulling doorheen. Dit kan met de kneedmachine of met de hand.

Stort het deeg op een met wat olie ingevette werkplek en rol het met een deegroller uit tot een lap ter grootte van een A4. Verdeel 1/3 van de vulling over de deeglap. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden met een deegroller (of met je vingers) dicht. Draai het deeg en herhaal het uitrollen, vulling erover, vouwen en naden dichtdrukken nog twee keer.

1e rijstijd: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur ± 60 minuten rijzen.

Vulling 2: meng de amandelspijs met de citroenrasp en het losgeklopte ei. Zet apart tot gebruik.

Vormen: stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk het deeg met je handen of rol het met een deegroller uit tot een ovaal van ± 2 centimeter dik. Laat de boven- en onderkant van het deeg iets dikker. Leg de rol amandelspijs in het midden van het deeg. Vouw de bovenkant van het deeg over de amandelspijs (vouw de bovenkant iets verder dan de onderkant) en druk de naad met de zijkant van je hand goed dicht. Draai het deegstuk om en leg het op een bakplaat, bekleed met een bakmatje of bakpapier.Dek het deeg af met ingevet plastic folie.

 

2e rijstijd: laat het deeg op kamertemperatuur 45 - 60 minuten rijzen. Let op: laat het deeg niet te lang rijzen, de stol zal anders inzakken. Een stol is minder luchtig dan een 'gewoon' brood.
Verwarm de oven tijdens de 2e rijstijd voor op 180 °C.
Bak de stol in het midden van de oven in ± 35 minuten gaar en bruin. Verlaag na ± 20 minuten de temperatuur naar 160 °C. Dek zonodig de bovenkant van de stol af met een velletje aluminiumfolie.
Leg de stol direct na het bakken op een rooster. Bestrijk de stol na 10 minuten met gesmolten of geklaarde boter en bestrooi met poedersuiker. Laat de stol op het rooster helemaal afkoelen.

Bestrooi voor het serveren nogmaals met poedersuiker.

De stol kan (zonder de poedersuikerlaag) prima ingevroren worden.