koken & tafelen algemeen

Kerstpuddinkjes

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 2 uur en 0 minuten

Wachttijd: 1 uur

Receptuur

100 gram krenten

 100 gram rozijnen

 50 gram gedroogde cranberries

 100 gram dadels, ontpit en fijngehakt

 50 gram gepelde pistachenootjes, grof gehakt

 4 eetlepels sinaasappellikeur, bv Grand Manier of Cointreau

 1 theelepel vanille-extract

 125 gram boter, op kamertemperatuur

 100 gram lichtbruine basterdsuiker

 2 eieren

 75 gram zelfrijzend bakmeel

 150 gram wit broodkruim

 100 milliliter bruin bier

 rasp van 1 citroen

Bereiding

Meng de krenten, rozijnen, cranberries, dadels en pistachenootjes met de likeur en het vanille-extract. Laat 1 uur marineren en schep af en toe door elkaar.
Verwarm de oven voor op 150' C. En vet een muffinvorm voor 12 muffins goed in.
Meng de boter met de suiker met de mixer een paar minuten in een kom tot een romige crème. Voeg de eieren één voor één toe en meng tussendoor tot ze goed zijn opgenomen. Zeef de bloem boven de kom met noten en rozijnen en schep goed door elkaar. Voeg de botercrème, broodkruim ( gebruik oud wittebrood, zonder korst en maal het fijn in de keukenmachine. Laat vers brood eerst goed uitdrogen, bv 5-10 minuten in een oven van 75 graden) bier en citroenrasp toe en meng alles tot een dik beslag.
Verdeel het beslag over de 12 muffinvormpjes Dek de vormpjes af met bakpapier en sluit ze af met aluminiumfolie. Zet de vorm ( je kunt ook 2 vormen van 6 gebruiken) in een braadslede en vul de braadslede met heet water tot de helft van de muffinvorm. Zet de braadslede in de oven en kook de puddinkjes au-bain-marie in 1 uur en 30 minuten gaar. Ze zijn gaar als ze stevig aanvoelen. Neem de muffinvorm uit het water en laat 5 minuten afkoelen. Neem de puddinkjes uit de vorm en laat helemaal afkoelen. Je kunt de puddinkjes nu in plasticfolie verpakken en invriezen. Als je dat doet komt het de smaak ten goede, de smaken kunnen goed intrekken (je kunt ze 1 maand bewaren in de diepvries). Ontdooi ze 1 dag voor gebruik in de koelkast. Warm ze vlak voor het serveren nog een paar minuutjes op in een oven van 180 graden, ze hoeven niet echt warm te worden. Bestrooi ze vlak voor het serveren eventueel met poedersuiker.
http://carolinebrouwer.blogspot.nl/