koken & tafelen algemeen

Kerstcake met chocolade en vruchten

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 2 uur en 10 minuten

Receptuur

200 gram roomboter

200 gram donkerbruine basterdsuiker

100 gram donkere chocolade, in stukjes gebroken

75 milliliter cognac

1 theelepel vanille extract

250 gram rozijnen

250 gram krenten

100 gram gedroogde cranberries

100 gram gedroogde kersen

100 gram gekonfijte sinaasappelschilletjes

200 gram zelfrijzend bakmeel

100 gram gemalen amandelen

3 eetlepels cacaopoeder

1 eetlepel gemengde kruiden (zoals kaneel, gemalen kruidnagelpoeder, gemberpoeder en nootmuskaat)

3 eieren, los gekopt

Bereiding

Doe de boter, suiker, chocolade, cognac, vanille extract en het gedroogde fruit in een grote soeppan en verwarm al roerend op een laag vuur, tot de boter en chocolade gesmolten zijn en alles goed gemengd is. Haal van het vuur en laat een beetje afkoelen.

Verwarm de oven voor op 150' C. Beleg een springvorm van 20 cm doorsnede met een dubbele laag bakpapier. Vet de randen in en doe daar ook een reep bakpapier tegenaan.

Meng de bloem, de gemalen amandelen, cacao en de kruiden goed met elkaar. Doe de eieren bij het iets afgekoelde chocolade- fruitmengsel, gevolgd door het bloemmengsel. Meng totdat alles is opgenomen.

Doe alles in de springvorm en zet in de voorverwarmde oven en bak de cake ongeveer 1 uur en 45 minuten of totdat er een satéprikker  schoon en droog uit komt. Laat de cake volledig afkoelen in de vorm