koken & tafelen algemeen

Kabeljauw in pancetta

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 20 minuten

Receptuur

4 stukken kabeljauw van 2,5 cm dik, elk 150 - 200 gram

2 takjes rozemarijn, heel fijn gehakt

de geraspte schil en het sap van 2 citroenen

zwarte peper uit de molen

16 dunne plakjes pancetta of doorregen rookspek

olijfolie

4 eetlepels mayonaise

2 grote bossen groene asperges, schoongemaakt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200' C. Bestrooi de vis met de rozemarijn, de geraspte citroenschil en peper - er hoeft geen zout op - omdat u de vis straks in pancetta rollen. Leg 4 plakjes panchetta dakpansgewijs op een snijplank, leg er de vis op en rol het plakje dicht.
Verhit een koekenpan, giet er een scheutje olijfolie in en leg de stukken vis erin met de mooiste kant naar boven. Bak ze één minuut en doe ze over in een ovenschaal en zet de schaal 10 - 12 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de vis, tot het spek lekker krokant en mooi goudbruin is.
Terwijl de vis in de oven staat, kun je de citroenmayonaise maken. Voeg aan de mayonaise wat citroensap en peper toe. Je moet er wel genoeg citroensap bij doen, wat het is de bedoeling dat de mayo net iets te zurig is. Dat moet omdat de smaak, in combinatie met de asperges en de vis, aan intensiteit inboet. Maak je ook geen zorgen als de mayo door het citroensap wat dunner is dan gebruikelijk
De asperges vormen een prachtig bijgerecht omdat ze, net als de vis, heel goed samengaan met het rookspek. Je kunt ze koken of stomen; in beide gevallen vormen ze een licht en lekker contrast met de vlezigheid van de vis. Voeg als ze klaar zijn het vocht van de vis toe.

Serveer de vis, besprenkeld met een beetje citroenmayonaise, gewoon naast een bergje asperges.

http://carolinebrouwer.blogspot.nl/