koken & tafelen algemeen

Italiaanse kerstcake

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 1 uur

Wachttijd: 20 minuten

Receptuur

75 gram pitloze rozijnen

2 eetlepels Marsala

350 gram bloem

2 theelepels bicarbonaat of dubbelkoolzure soda

150 gram heldere honing

150 gram fijne kristalsuiker

40 gram boter

3 eetlepels water

1 eetlepels anijszaad of venkelzaadjes

1 theelepel kaneel

375 gram cox appels, grof geraspt

200 gram amandelen, grof gehakt

50 gram pijnboompitten

75 gram pure chocolade, grof gehakt

75 gram walnoten, grof gehakt

gekonfijte sinaasappelschil, grof gehakt (optioneel)

 

Suggesties voor de versiering:

4 eetlepels abrikozenjam om de koek te glaceren

halve pecannoten

geglaceerde kersen

hele amandelen

gekonfijte vruchten

Bereiding

Laat de rozijnen 20 minuten weken in de Marsala en verwarm ondertussen de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte. Beboter een springvorm van 24 cm en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de bloem, bicarbonaat of soda in een grote kom. Verhit de honing, suiker, boter en het water in een pan tot de suiker opgelost is. Doe er de anijs-of venkelzaadjes (niet te voorzichtig zijn hiermee) en de kaneel door en roer door het bloemmengsel in de kom.

Meng alle ingrediënten en vergeet de in Marsala geweekte rozijnen niet en doe het beslag in de vorm. Bak de taart 45- 60 minuten en bedek de laatste 15 minuten eventueel losjes met folie, zodat de taart niet te donker wordt.

Laat de cake afkoelen. Verhit de abrikozenjam in een pannetje en glaceer de cake om hem te laten glanzen en kleverig te maken., zodat de versiersels blijven plakken. Leg er zoveel op dat je de bovenkant van de cake niet meer ziet en kwast tenslotte de noten en vruchten met de rest van de warme jam, zodat alles schittert en glanst.