koken & tafelen algemeen

Buche de Noel

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-12

Bereidingstijd: 1 uur

Wachttijd: 30 minuten

Receptuur

500 milliliter extra dikke room (50% vetgehalte)

50 gram poedersuiker

50 gram cacaopoeder

1 theelepel vanille-extract

6 eidooiers

100 gram witte suiker

5 eetlepels cacaopoeder

1 1/2 theelepel vanille-extract

1/8 theelepel zout

6 eiwitten

4 eetlepels suiker

poedersuiker om te strooien

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 C. Bekleed een bakblik van 33x23cm met bakpapier. Klop in een grote kom de slagroom, 50 gram poedersuiker, 50 gram chocola en 1 theelepel vanille samen tot het dik en stijf is. Zet in de koelkast. Klop met een elektrische mixer in een grote kom de eidooiers met 100 gram suiker tot het dik en lichtgekleurd is. Meng 5 eetlepels cacao, 1 1/2 theelepel vanille en zout erdoor. Klop in een grote glazen kom met schone gardes de eiwitten op tot zich zachte pieken vormen. Voeg geleidelijk 4 eetlepels suiker toe en klop tot de eiwitten stijve pieken vormen. Meng dan meteen de eidooiers door de eiwitten. Verspreid het beslag gelijkmatig in de vorm. Bak 12 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de cake terugveert als je er lichtjes op drukt. Bestrooi een schone theedoek met poedersuiker. Ga met een mes langs de rand van de cake en keer om op de theedoek. Gooi het bakpapier weg. Begin met de kortste kant van de cake en rol de cake met behulp van de theedoek op. Laat 20 minuten afkoelen. Rol de cake uit, en besmeer met de vulling tot 2 a 3 centimeter vanaf de kant. Leg met de naad naar beneden op een schaal en zet in de koelkast totdat je de cake gaat opdienen. Bestrooi met poedersuiker alvorens op te dienen.