koken & tafelen algemeen

Pikante limoenen

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur

Wachttijd: 24 uur en 0 minuten

Receptuur

1 kilo limoenen,

100 gram zout,

1 volle theelepel kardemompeulen,

1 volle theelepel zwart komijnzaad,

1 volle theelepel komijnzaad,

¼ theelepel kruidnagels,

 500 gram lichtbruine basterdsuiker of kristalsuiker,

1 eetlepel chilipoeder,

75 gram verse gemberwortel geraspt

Bereiding

Doe  de limoenen in een schaal en bedek ze met koud water. Laat ze een nacht staan en giet ze af. Snij er aan de boven- en aan de onderkant een schijfje af en snij de limoenen in 5 mm dikke plakken. Doe ze in een glazen schaal, meng ze met het zout en zet ze afgedekt met een schone doek 12 uur opzij. Maal de volgende dag de specerijen fijn in een molen.

Giet de limoenen af boven een pan en voeg de suiker en gemalen specerijen aan de vloeistof toe. Breng het geheel aan de kook, blijf roeren tot de suiker is opgelost en laat 1 minuut koken. Neem de pan van het vuur, roer het chilipoeder erdoor en laat afkoelen.

Roer de limoenschijfjes en de gember door de koude vloeistof. Doe alles in gesteriliseerde potten. Roer er met een sateprikker door om de luchtbellen te verwijderen en sluit de potten. Zet ze 4-5 dagen op een warme plaats, bijvoorbeeld in een zonnig venster) voor u ze in de kast zet. Na 4-5 weken kunnen ze gegeten worden.

 

Houdbaarheid: 2 jaar