koken & tafelen algemeen

Gekruide sinaasappels

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten

Wachttijd: 11 uur en 20 minuten

Receptuur

1 kilo kleine sinaasappels,

1 liter ciderazijn,

750 gram suiker,

sap van 1 citroen,

kruidnagels.

Voor het kruidenbuiltje:

3 theelepel kruidnagels,

2 kaneelstokjes geplet,

1 volle theelepel kardemonpeulen geplet

Bereiding

Borstel de sinaasappels goed schoon en snij rondom enkele reepjes schil af en doe deze bij het kruidenbuiltje. Doe de sinaasappels in een inmaakpak met zoveel water dat ze onderstaan. Breng aan de kook en laat ze 20-25 minuten heel zachtjes koken tot de schil net zacht is. Neem de sinaasappels met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken. Meet 1 liter van de kookvloeistof af en doe deze terug in de pan. Voeg azijn, suiker, citroensap en kruidenbuiltje toe. Breng aan de kook en laat deze 10 minuten koken. Neem de pan van het vuur en schuim goed af. Doe de sinaasappels in de pan en laat ze een nacht staan. Breng de volgende dag het geheel weer aan de kook en laat 20 minuten zachtjes trekken. Neem de sinaasappels voorzichtig met de schuimspaan uit de vloeistof en laat ze iets afkoelen. Steek in elke sinaasappels wat kruidnagels en leg ze in een warme, gesteriliseerde pot. Breng de siroop aan de kook en laat hem borrelend koken tot hij licht gebonden is. Giet de siroop in de pot totdat alles goed onderstaat en sluit de pot. Ze kunnen na een maand gegeten worden.

 Houdbaarheid: 2 jaar