koken & tafelen algemeen

Gedroogde tomaten in olie

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 3-4

Bereidingstijd: 20 minuten

Receptuur

1 kilo vlees- of pruimtomaten gehalveerd,

 2 eetlepels  zout,

1 eetlepel suiker,

1 eetlepel gedroogde basilicum of munt,

4 eetlepel olijfolie,

1 takje rozemarijn,

1-2 gedroogde pepers,

1-2 teentje knoflook geblancheerd en in dunne plakjes,

olijfolie om bij te vullen

Bereiding

Leg de halve tomaten met de snijkant naar boven op een rooster boven een met aluminium beklede bakplaat. Bestrooi ze met het zout, suiker en gedroogde basilicum en sprenkel de olijfolie erover. Schuif de bakplaat in de oven en schakel deze in op de laagste temperatuur. Zet de deur op een kiertje zodat het vocht kan ontsnappen. Laat ze 8-10 uur in de oven staan tot ze droog maar nog soepel zijn. Schik de tomaten in een gesteriliseerde pot met de rozemarijn, knoflook en pepers. Giet de olijfolie in de pot en zorg ervoor dat de tomaten volledig onder staan. Roer met een stokje door de pot om luchtbellen te verwijderen en sluit de pot. Ze kunnen na 1-2 dagen gegeten worden, maar hoe langer ze staan hoe lekkerder ze worden.

 

Houdbaarheid: 2 jaar