koken & tafelen algemeen

Witvis gestoomd in kokosmelk

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 3-4

Bereidingstijd: 45 minuten

Receptuur

2 deciliter kokosmelk,

2 theelepel ruwe rietsuiker,

1 eetlepel sesamolie of plantaardige olie,

2 teentjes knoflook fijngehakt,

1 rode chilipeper fijngehakt,

4 centimeter gemberwortel geschild en geraspt,

750 gram witvis (kabeljauw of zeebaars) schoongemaakt en aan 1 kant ontveld,

1 steranijs gemalen,

1 bosje verse basilicum zonder stelen

2 eetlepel cashewnoten,

zeezout, peper.

Extra nodig: stoommand

Bereiding

Verhit de kokosmelk en de suiker in een steelpan, roer tot de suiker is opgelost en haal dan de pan van het vuur. Doe de olie in een kleine koekenpan en bak de knoflook, chilipeper en gember tot ze bruin kleurt. Voeg dit dan bij de kokosmelk en meng goed door. Leg de vis met het vel naar beneden op een breed stuk folie en vouw de zijkanten iets  omhoog. Snij de vis enkele malen diagonaal in en wrijf de vis in met de gemalen steranijs. Bestrooi met zout en peper en schep de kokosmelk erover. Verdeel de helft van de basilicum over de vis en vouw de folie nu over de vis helemaal dicht. Leg het pakketje in de stoommand en doe de deksel erop. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en laat de vis in 20-25 minuten gaar stomen. Rooster intussen de cashewnoten in een kleine koekenpan en voeg indien nodig wat extra olie toe. Laat ze uitlekken op keukenpapier en hak ze heel fijn. Wacht tot de vis gaar is, verwijder de folie en leg de vis op een schaal. Schep het kookvocht erover en bestrooi met noten en basilicum.

 

*Tip, u kunt de vis ook vervangen door varkenslende of runderhaas.