koken & tafelen algemeen

Pasteitjes met paddenstoelen uit de koekenpan

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 45 minuten

Receptuur

Voor de pasteitjes:

250 gram bloem

zout

10 gram gist

1 mespuntje suiker

bloem om te bestuiven

Voor de vulling:

250 gram verse paddenstoelen

1 kleine ui

30 gram boter

1 ei

zout en peper

Extra:

2 eetlepels olijfolie om te bakken

30 gram boter om in te smeren

Bereiding

Zeef de bloem in een schaal en maak er een kuiltje in. Voeg 1/4 theelepel zout toe. Los de gist met de suiker op in 150 milliliter lauwwarm water en giet dit in het kuiltje in de bloem. Roer alles vanuit het midden tot een deeg en kneed goed door. Laat dit afgedekt ongeveer 20 minuten rijzen.

Maak ondertussen de voor de vulling de paddenstoelen schoon en snij ze in plakjes. Pel de ui en snipper fijn. Verhit de boter en bak de ui glazig. Roer de paddenstoelen erdoor en bak ze een minuut mee. Kluts het ei, giet dit over de paddenstoelen en bak het al roerend tot het stevig is geworden. Breng op smaak met zout en peper. Smelt de rest van de boter en houd deze warm. Kneed het deeg even door en maak hiervan acht balletjes. Rol op een met bloem bestoven werkvlak elke bal uit tot een cirkel van ongeveer 24 centimeter doorsnede. Leg op de ene helft van de cirkel een deel van het paddenstoelenmengsel, sla de andere helft er over heen, klop het geheel plat en druk de rand stevig vast. Smeer een koekenpan met antiaanbaklaag in met olijfolie, verhit deze en bak de pasteitjes in porties aan beide kanten goudgeel. Smeer ze daarna direct in met boter en serveer direct.