koken & tafelen algemeen

Linzenballetjes

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 1 uur

Receptuur

2 sjalotjes

2 pittige of milde paprika's

30 gram boter

160 gram gedroogde gepelde gele linzen

zout en peper

240 gram fijngemalen bulgur

1 eetlepel tomatenpuree

1 eetlepel paprikapasta

1 mespuntje gemalen piment

1/2 bosje peterselie

1/2 bosje munt

olijfolie voor de handen

 

Bereiding

Pel de sjalotjes en hak ze fijn. Snij de paprika's in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij in hele dunne reepjes. Leg een derde deel hiervan apart. Verhit de boter in een koekenpan op een middelhoog vuur. Bak daarin de sjalotjes en 2/3 van de paprik tot de sjalotjes glazig zijn. Zet apart. Spoel de linzen af in een zeef. Kook ze met 850 milliliter water en een beetje zout ongeveer 30 minuten, tot de linzen het water bijna hebben opgenomen. Roer de bulgur erdoor en laat nog 10 minuten wellen. Doe het mengsel in een schaal en maak er een kuiltje in. Roer de sjalotjes/paprika, tomatenpuree, paprikapasta, piment en peper erdoor en breng op smaak met zout. Was de kruiden, schud ze droog en leg ze op een schaal. Vet de handen in met wat olie en vorm telkens van 1 eetlepel mengsel ovale balletjes. Druk ze een beetje plat en leg de op de kruiden. Garneer met paprikareepjes.