koken & tafelen algemeen

Spaanse tortilla

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 50 minuten

Receptuur

125 milliliter olijfolie,

600 gram aardappels, geschild en in dunne plakjes,

1 grote ui fijngesneden,

 6 grote eieren,

zout, peper,

bladpeterselie om te garneren.

 

 

 

Bereiding

Verhit een braadpan en laat daarin de olie warm worden. Draai het vuur laag en voeg de aardappels en uien toe en laat het geheel 15-20 minuten bakken tot de aardappels gaar zijn. Klop de eieren los in een grote kom en voeg royaal zout en peper toe. Laat de aardappels en uien boven een hittebestendige schaal uitlekken om de olie te bewaren. Roer de aardappels en uien voorzichtig door de losgeklopte eieren en laat 10 minuten staan. Verwijder met een houten spatel de aanbaksels uit de braadpan en verhit de pan opnieuw met 4 eetlepels van de bewaarde olie. Voeg het eimengsel toe en strijk het oppervlak glad door de aardappels en uien gelijkmatig aan te drukken. Laat dit ongeveer 5 minuten bakken onder af en toe voorzichtig schudden tot de onderkant van het eimengsel gestold is. Maak met een spatel de zijkant van de tortilla los. Plaats een groot bord op de pan en draai pan en bord samen om zodat de tortilla op het bord terecht komt. Voeg weer een eetlepel van de bewaarde olie in de pan en laat de tortilla voorzichtig weer terugglijden in de pan. Laat nog ongeveer 4 minuten bakken tot de onderkant ook goudbruin is. Neem de pan van het vuur en laat de tortilla voorzichtig op een bord glijden. Laat nog minstens 5 minuten staan voordat u de tortilla aansnijdt.