koken & tafelen algemeen

Paella

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 45 minuten

Receptuur

6 - 8 kippenpoten met vel

140 gram chorizo in plakjes

16 mosselen

16 gamba’s gepeld en darmkanaal verwijderd

1,2 liter vis, kip of groentenbouillon

100 gram sperziebonen in stukjes

100 gram diepvriesdoperwten

2 gegrilde rode paprika’s in plakken

2 grote gesnipperde uien

4 tenen knoflook uitgeperst

400 gram Spaanse kortkorrelige rijst

2 snufjes saffraandraadjes

6 eetlepels olijfolie

1 theelepel paprikapoeder

35 gram gehakte verse peterselie.

Peper en zout

Bereiding

Doe de saffraandraadjes in een kopje met 4 eetlepels heet water en laat ze even staan. Was de rijst. Maak de mosselen schoon. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een vuurvaste braadpan en braad de kippenpoten ongeveer 5 minuten tot het vel goudbruin en knapperig is. Leg ze daarna in een schaal. Doe dan de chorizo in de pan en bak deze 1 minuut tot ze knapperig is en leg ze daarna bij de kip. Verhit opnieuw 3 eetlepels olie in de pan, voeg de uien toe en bak deze 2 minuten, voeg daarna de paprika en knoflook toe en bak nog 3 minuten. Voeg de uitgelekte rijst, bonen en erwten toe en roer alles goed door. Leg de kippenpoten, chorizo en het vocht dat daaruit is gedropen terug in de pan. Roer de bouillon, saffraanoplossing, zout en peper erbij en breng al roerend aan de kook. Temper het vuur en laat het geheel zonder te roeren 15 minuten pruttelen tot de rijst bijna gaar is en het grootste gedeelte van het vocht is opgenomen. Leg de mosselen, gamba’s en reepjes paprika op het mengsel, doe een deksel op de pan en laat het zonder te roeren nog 5 minuten sudderen totdat de gamba’s roze worden en de mosselen openstaan. Verwijder eventueel mosselen die niet zijn opengegaan. Proef en voeg eventueel nog zout en peper naar smaak toe. Bestrooi met peterselie.

 

Indien u de spaanse kortkorrelige rijst niet kunt verkrijgen, kunt  u in principe iedere soort snelkookrijst gebruiken.