koken & tafelen algemeen

Pirogi met spek

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 45 minuten

Wachttijd: 1 uur en 15 minuten

Receptuur

425 gram bloem

2 ½  theelepel gedroogde gist

1 theelepel zout

2 eetlepels suiker

250 milliliter warme melk

100 gram gesmolten boter

1 eidooier

glazuur van eieren en melk.

Voor de vulling:

250 gram spek,

2 grote uien in dunne ringen

3 eetlepels olie of boter,

1 theelepel peper.

Bereiding

Zeef de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom. Voeg de melk, gesmolten boter en eidooier toe en meng tot een zacht deeg. Leg het op een met bloem bestrooid werkvlak en kneed ongeveer 10 minuten tot het elastisch is. Leg het in een schone, ingevette kom, dek af en zet ongeveer 1 uur weg tot het volume verdubbeld is. Bereid ondertussen de vulling. Klop op het deeg om de lucht er uit te halen, leg het op een met bloem bestrooid werkvlak  en kneed het nog 2 minuten door. Verdeel het deeg in twee porties en rol ze uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Snij er cirkels van minimaal 8 cm uit. Schep in het midden van iedere cirkel een theelepel vulling, smeer de randen in met wat water en vouw de pakketjes dubbel. Druk de randen aan met een vork voor een getand effect. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat ze 15 minuten afgedekt rusten. Bestrijk de pakketjes met het glazuur en bak ze 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden tot ze gaar en goudbruin zijn. Serveer warm als hapje of bij soep.