koken & tafelen algemeen

Abon Sapi

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 3 uur en 0 minuten

Receptuur

½  kilo rundvlees

1½ theelepel djinten

3 theelepel ketumbar

flink stukje gula djawa of een flinke eetlepel bruine rietsuiker

1 ui

2 teentjes knoflook

zout

olie

1 eetlepel limoensap

stukje santen

1 cm laos

2 salamblaadje (Ind. Laurier)

Bereiding

Leg het vlees in een pan met een laag water en breng alles aan de kook. Doe het vuur wat zachter, leg de deksel op de pan en laat het vlees ca. 2,5 uur zachtjes sudderen tot het helemaal gaar is. Haal het vlees uit de pan en rafel het vlees met twee vorken uit elkaar. (oma deed het nog een keer door een vleesmolentje).  Meng in een kom het vlees met de fijngesneden ui en knoflook, ketumbar, djinten, laos, gula djawa, citroensap en wat zout.

 Verhit de olie in een pan en bak hierin het vleesmengsel ca. 5 minuten. Voeg de santen, 1 deciliter water en de salamblaadjes toe. Doe het vuur wat zachter en laat alles, zonder deksel op de pan, zachtjes koken tot bijna alle vocht is verdampt. Haal wel de salamblaadjes weg voor het opdienen.