koken & tafelen algemeen

Marokkaans plat brood

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 45 minuten

Wachttijd: 1 uur

Receptuur

450 gram volkorenbloem

¾ theelepel paprikapoeder

½ theelepel zout

350 milliliter lauw water

7 gram gedroogde gist (let op houdbaarheidsdatum)

1 theelepel suiker

1 eetlepel olijfolie

40 gram sesamzaad

1 ei losgeklopt om te glazuren

Bereiding

Zeef de bloem, zout en paprikapoeder boven een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet daarin ¼ van het water. Voeg de gist en suiker toe en roer zachtjes. Voeg dan de olie en de rest van het water toe. Kneed met uw handen tot een stevig deeg. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het deeg 10 minuten. Doe het deeg in een met olie ingevette kom, dek af met huishoudfolie en laat het 40 minuten op een warme plek rijzen. Klop met uw vuist op het deeg om de lucht vrij te laten, kneed het nog 2 minuten door en vorm het dan tot een gelijkmatige rol. Verdeel de rol in 16 stukken. Rol elk stuk uit tot een cirkel van 6,5 centimeter en leg ze in 1 laag op een theedoek. Dek af met een andere theedoek en laat nog 15 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 150 graden. Strooi het sesamzaad op een bord, en zet het ei, een borsteltje en ingevette bakplaten klaar.

Smeer 1 brood goed in met ei en leg het met de eikant naar beneden op het sesamzaad. Druk zachtjes aan en leg dan op de bakplaat met de zaden naar boven. Maak de bakplaat vol met broodjes en bak ze 15 minuten in de oven.