koken & tafelen algemeen

Spaghetti Vongole

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 30 minuten

Wachttijd: 45 minuten

Receptuur

3 kilo venusschelpen

4 eetlepels olijfolie extra vergine

3 teentjes knoflook fijngehakt

2 rode pepers, fijngehakt

1 deciliter droge witte wijn

Bos peterselie grof gehakt

Geraspte schil en sap van 1 citroen

Zout en peper

400 gram spaghetti of linguine

Bereiding

Leg de schelpen 10 minuten 15 minuten in schoon water. Borstel elke schelp af en geef er een tik op om te zien of ze sluiten (zo niet, gooi de schelp dan weg). Gooi ook kapotte schelpen weg. Laat ze daarna nog 30 minuten in schoon water staan. Verhit de helft van de olijfolie in een grote pan, doe de knoflook en de helft van de pepers erin en bak ze 1 minuut. Doe de schelpen en de witte wijn erbij, zet een deksel op de pan en kook de schelpen 3 minuten op hoog vuur. Schud de pan af en toe om de warmte goed te verdelen. Schep de schelpen uit de pan, zeef het  kookvocht door een doek, spoel de pan goed om en giet het kookvocht weer terug in de pan. Haal van de helft van de schelpen de vis eruit (de schelpen gebruikt u niet meer). Breng het kookvocht weer aan de kook en doe de achtergebleven chilipeper, peterselie, citroenrasp en citroensap erin. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Kook de spaghetti ondertussen beetgaar. Giet de spaghetti af en doe hem met de overgebleven olijfolie terug in de pan. Roer goed door en breng op smaak. Doe alle schelpdieren in de pan bij de spaghetti en roer goed door.