koken & tafelen algemeen

Siciliaanse kwarttaart

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 40 minuten

Wachttijd: 4 uur en 0 minuten

Receptuur

150 gram lange vingers
6 eetlepel Marsala
50 gram bittere chocolade
50 gram gepelde (ongezouten) pistachenootjes
250 gram pitloze witte druiven
250 gram ricotta
75 gram witte basterdsuiker
1  citroen
4 blaadjes witte gelatine
2 ½  deciliter slagroom
cacaopoeder
1 eetlepel olie (om in te vetten)

Bereiding

Cakeblik dun invetten. Bodem met lange vingers bedekken en 2 eetlepels Marsala erover sprenkelen. Chocolade fijnhakken. Pistachenootjes fijnhakken. Druiven wassen, klein trosje bewaren voor garnering. Rest van druiven in stukjes snijden. Ricotta losroeren met suiker. Chocolade, nootjes en druiven door ricotta roeren. Citroen goed schoonboenen en schil raspen.  Citroen uitpersen. Gelatine ca. 5 minuten in ruim koud water weken. Citroensap met -rasp aan kook brengen. Gelatine uitknijpen en van vuur af in citroensap oplossen, door ricotta mengen. Slagroom stijfkloppen. 2/3 Deel van slagroom door ricottamengsel spatelen. Helft van ricottamengsel in cakeblik scheppen en gladstrijken, afdekken met laag lange vingers. Besprenkelen met 2 eetlepels Marsala. Rest van ricottamengsel erop scheppen en gladstrijken. Afdekken met lange vingers. Laatste eetlepels Marsala erover sprenkelen. Vorm afdekken en cassata in koelkast ca. 4 uur laten opstijven.