koken & tafelen algemeen

Linzensoep in een broodje

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten

Receptuur

250 gram bruine of groene linzen, afgespoeld

2 teentjes knoflook, geperst

2 laurierblaadjes

1 ui, fijngehakt

2 wortels, in grote blokjes

2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes

400 gram tomaatblokjes ( blik)

400 gram kikkererwten (blik), uitgelekt

6 harde keizerbroodjes

2 eetlepel grof gehakte bladpeterselie

Bereiding

Doe de linzen, knoflook, laurier en 1½ liter koud water in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes koken of tot de linzen bijna gaar zijn. Schep het schuim zo nu en dan eraf. Verhit intussen de olie in een grote koekenpan op het middelhoge vuur. Voeg de bacon, ui, wortel en bleekselderij toe en bak al roerend 10 minuten. Doe de tomaten erbij, roer goed door en voeg de linzen met kookwater toe. Kook 20 minutenn op een laag vuur en voeg de kikkererwten en zout en peper toe. Kook nog eens 10 minuten of tot de soep dik is. Snijd de bovenkant van de broodjes, hol ze een beetje uit, bestrijk ze met wat olie en rooster ze licht onder de grill. Leg op ieder bord een broodje, Vul met de soep, strooi er peterselie over en serveer.

In Santa Stefano in Abruzzo, een middeleeuws dorp op een heuvel, wordt deze stevige soep opgediend in een uitgehold hard broodje. Doordat de soep wordt opgenomen word het broodje zacht.