koken & tafelen algemeen

Focaccia met rozemarijn

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Receptuur

1 theelepel suiker

2 1/2 theelepels droge gist

75 milliliter warm water (45°)

250 gram bloem

1/4 theelepel zout

2 eetlepels olijfolie

3 takjes rozemarijn

extra zout, naar smaak

Bereiding

Meng suiker, gist en 75 milliliter warm water in een kom. Laat staan tot het gaat schuimen, ongeveer 10 minuten. Meng het gistmengsel met bloem en zout; roer goed door. Voeg resterende water, 1 eetlepel per keer toe, tot alle bloem is opgenomen. Als het deeg samenhangend is, leg het dan op een met bloem bestrooid oppervlak en kneed tot een elastisch deeg, in ongeveer 4 tot 6 minuten. Bedek een kom met een klein laagje olie en leg het deeg in de kom. Draai het deeg rond zodat er een laagje olie op komt. Dek af met een vochtige doek en laat op een warme plek rijzen, tot het is verdubbeld in volume, ongeveer 30 minuten. Verwarm de oven voor op 240°C. Druk de lucht uit het deeg en leg het op een met bloem bestrooid oppervlak; kneed kort door. Druk of rol het deeg uit tot een lap en leg het op een licht ingevette bakplaat. Bestrijk het deeg met de resterende olie en druk kuiltjes in het deeg met je vingertoppen. Bestrooi met rozemarijn en extra zout naar smaak. Bak de focaccia 10-20 minuten in de voorverwarmde oven, afhankelijk van hoe knapperig je het brood wilt hebben.