koken & tafelen algemeen

Calzone

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 2

Bereidingstijd: 50 minuten

Receptuur

1,5 deciliter handwarm water (40 graden Celcius)

1/2 zakje instant gistkorrels (of 15 gram verse gist)

1 theelepel suiker

250 gram bloem

1/2 theelepel zout

2-3 eetlepels olijfolie

Bereiding

Bereidingswijze:

Doe de gist in een kommetje en los de gist met de suiker op in een 1/2 deciliter van het water. Roer het mengsel glad.

Meng de bloem en het zout in een beslagkom door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de gistoplossing. Schenk de olie en de rest van het water erbij. Meng het pizzadeeg met de hand of machinaal tot een samenhangende massa die van de wand van de kom loslaat.

Met de hand kneden

Neem het pizzadeeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven ondergrond: Rol het pizzadeeg met één hand zodat een korte rol ontstaat Draai het pizzadeeg een kwartslag en vouw het dubbel. Herhaal dit tot het pizzadeeg soepel en elastisch is (ongeveer 10 minuten) . Maak van het pizzadeeg een bal en laat hem afgedekt een uur rijzen op een warme plek. Verdeel het deeg in twee porties en maak van elke portie een bal

Hoe zie ik of het deeg goed is?

Het pizzadeeg is goed als het niet de droog en niet te nat is. Goed pizzadeeg voelt plakkerig aan, maar laat geen sporen achter op de wand van de kom of op je handen. Het deeg moet net zo plakken als een geel post-it notitieblaadje. Dat plakt wel, maar laat direct los zonder sporen achter te laten. Als het deeg te plakkerig is kun je wat bloem toevoegen. Is het deeg te droog, voeg dan wat water toe.

Voor een Calzone rol je het deeg uit in een rechthoek en gebruik je een vulling (zoet of hartig) naar smaak. Voor de verdere bereidingswijze zie foto.

Afbakken op 190 graden voor ongeveer 25 – 30 minuten