koken & tafelen algemeen

Baklavarol met appel

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 45 minuten

Receptuur

200 gram lichte basterdsuiker

1 eetlepel citroenap

1 kaneelstokje

2 eetlepels honing

200 gram ongezouten gemengde noten

1/2 theelepel kaneelpoeder

mespuntje peper

1/4 theelepel nootmuskaat

1 grote appel

50 gram ongezouten roomboter

10 vellen filodeeg

1 eetlepel ongezouten pistachenoten

Bereiding

Breng voor de honingsiroop 100 gram basterdsuiker met citroensap, kaneelstokje en 100 milliliter water aan de kook. Laat dit 10 minuten op een laag vuur tot siroopdikte indikken. Roer de honing erdoor en laat daarna afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de noten met 100 gram basterdsuiker en de specerijen fijn in een keukenmachine. Schil en snij de appel in kleine blokjes. Schep de appel door het notenmengsel. Smelt de boter. Neem een vel filodeeg (dek de rest af met een vochtige doek tegen uitdrogen), besmeer dun met de gesmolten boter. Schep in het midden een tiende deel van het notenmengsel. Rol het deeg 1 slag om het notenmengsel, vouw de zijkanten over de vulling en rol het deeg verder op. Leg het rolletje op een bakplaat. Maak de resterende rolletjes. Bak deze in 15 minuten goudbruin en krokant. Leg ze op een schaal en lepel er royaal de siroop over. Hak de pistachenootjes fijn en strooi ze erover. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.