koken & tafelen algemeen

Baklava

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Receptuur

2 kopjes walnoten, fijngehakt
1 kopje amandelen fijngehakt
kaneelpoeder
500 gram filodeeg
500 gram vloeibare boter
Voor de siroop:
1 citroenschil
3 kopjes suiker
3 glazen water
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
3 eetlepels vloeibare honing

Bereiding

De walnoten en de amandelen fijnhakken met de blender. De plakjes filodeeg uitrollen, zodat ze iets groter zijn dan de bakvorm. Leg 2 vellen filodeeg en walnoten met kaneelpoeder op met wat vloeibare boter. Vervolgens 1 vel filodeeg en een deel noten en kaneel erop met boter. Dan 2 vellen filodeeg met noten, kaneel en boter. Ga zo door. Bewaar 4 vellen filodeeg om er bovenop te leggen. Het bovenste filodeeg vel ook met wat boter besprenkelen en een beetje bevochtigen met water . Doop een scherp mes in heet water en snijd daarmee diepe inkepingen in de baklava. Zet de baklava ongeveer 70 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. Ondertussen de siroop maken met 3 glazen water, 3 kopjes suiker, 2 eetlepels honing, 3 kruidnagels, de citroenschil en 1 kaneelstokje. Dit vijf minuten laten koken. Als de baklava klaar is, laten afkoelen tot hij lauw is en de hete siroop erover gieten.