koken & tafelen algemeen

Porc au pruneaux

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 2 uur en 0 minuten

Receptuur

100 gram gedroogde pruimen zonder pit

250 milliliter droge witte (Loire) wijn

1 theelepel kaneel

1 kilo varkenslende (zonder bot)

zout, versgemalen zwarte peper

2 tenen knoflook, uitgeperst

75 gram boter

1 eetlepel verse tijmblaadjes

3-4 eetlepel crème fraíche

 

Bereiding

Breng in een pan de pruimen met wijn en kaneel aan de kook en kook ze in 30 minuten heel zachtjes gaar. Wrijf de varkenslende in met zout en peper. Bestrijk een kant met knoflook. Neem de pruimen met een schuimspaan uit het vocht, laat ze even boven het vocht uitlekken en verdeel ze dan over de varkenslende. Strooi de tijm over het vlees. Rol het vlees stevig op en bind het op tot een rollade. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak het vlees op matig hoog vuur rondom bruin. Zet het deksel schuin op de pan en braad het vlees in circa 45 minuten gaar. Schenk het bakvet af en blus het achtergebleven vet in de pan af met pruimenvocht. Schraap de aanbaksels los en roer de crème fraíche erdoor. Laat het geheel zacht inkoken tot een mooie saus. Serveer het vlees op warme borden en schep de saus erover. Lekker met krieltjes uit de oven en een lauwwarme salade van haricots verts