koken & tafelen algemeen

Pitache de mouton

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 4 uur en 0 minuten

Wachttijd: 8 uur en 0 minuten

Receptuur

300 gram witte bonen

1 stuk vet spek

1 bouquet garni van drie takjes peterselie,3 takjes tijm en 2 blaadjes laurier

zout, versgemalen zwarte peper

3 sneetjes oud wit brood

6 tomaten

6 tenen knoflook

1 kilo lamsschouder, in grove stukken

100 gram ganzenvet of boter

200 milliliter droge witte wijn

Bereiding

Week de witte bonen 6-8 uur in een kom met ruim koud water. Laat de bonen in een zeef uitlekken, doe ze in een pan en schenk er 900 milliliter water bij. Voeg het stukje vet spek en het bouquet garni toe. Kook de witte bonen in 45 minuten bijna gaar. Voeg na een half uur 1 theelepel zout toe. Verkruimel de sneetjes brood in de keukenmachine. Snijd de tomaten in vieren. Pel de tenen knoflook en plet ze. Wrijf de stukken vlees in met zout en peper. Verhit het ganzenvet in een braadpan en bak de stukken vlees rondom bruin. Voeg de tomaten en knoflook toe en laat het geheel 5 minuten zachtjes bakken. Giet de bonen af boven het vlees en voeg ook de wijn toe. Breng het geheel aan de kook en stoof het 30 minuten op heel zacht vuur. Verwarm de oven op 140 graden. Vet een ovenschaal in met ganzenvet en schep de helft van de bonen erin. Verdeel hierover het vlees met de tomaten, knoflook en het stoofvocht. Schep de rest van de bonen erover en strooi het broodkruim erover. Smelt de rest van het ganzenvet en schenk dit gelijkmatig over het brood. Schuif de schaal in de oven en laat het vlees en de bonen in nog 1 – 1 ½  uur zachtjes gaar worden.