koken & tafelen algemeen

Mediterrane zeevruchtentaartjes

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 1 uur en 40 minuten

Receptuur

60 milliliter olijfolie + extra voor het invetten

2 zalmfilets zonder vel à 120 gram

12 sintjakobsschelpen met kuit

12 gekookte gamba’s, gepeld, staart eraan gelaten

2 eetlepel citroensap

1 eetlepel fijngehakte dille + extra takjes voor erbij

Salade van venkel en bladpeterselie met een dressing van olijfolie en citroensap, voor erbij

 

Deeg

300 gram bloem + extra voor het bestuiven

150 gram koude ongezouten boter, in stukjes

½  theelepel cayennepeper

2 eierdooiers

 

Aioli

250 milliliter olie

50 milliliter extra vergine olijfolie met citroen

4 tenen knoflook

40 milliliter citroensap

3 eierdooiers

Bereiding

Draai voor het deeg de bloem, boter, cayennepeper en een snuf zout in een keukenmachine tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg de eierdooiers en 40 milliliter koud water toe en draai kort tot het mengsel zich tot een gladde bal vormt.

Verpak in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 3-5 mm dikte. Snijd er 6 rondjes van 12 cm doorsnede uit en bekleed 6 ingevette taartvormpjes met losse bodem van 10 cm doorsnede ermee. Zet de vormpjes op en bakplaat, bekleed het deeg met bakpapier en doe er keramische bakkorrels of ongekookte rijst in. Bak 10 minuten ‘blind’ en verwijder de steunvulling en het bakpapier. Bak nog eens 3 minuten tot het deeg knapperig en goudbruin is. Laat afkoelen en neem de deegbakjes uit de bakvormen. Meng intussen voor de aioli de oliën in een kan. Meng de knoflook, citroensap en eierdooiers met een snuf zout in de keukenmachine. Voeg al draaiend de olie in een langzame, dunne straal toe tot je een dikke mayonaise hebt. Breng op smaak met zout en peper, dek af en zet in de koelkast tot je het nodig hebt (4 dagen houdbaar).

Vet een grillpan of koekenpan met  zware bodem in met olie en verhit op hoog vuur. Bak als de pan heet is de zalm 1-2 minuten aan iedere kant tot hij net gaar is. Zet apart. Bak de Sint-Jakobsschelpen 30 seconden aan iedere kant tot ze net ondoorschijnend zijn. Verdeel de zalm in stukjes en schep samen met de Sint-Jakobsschelpen en gamba’s in een grote schaal.