koken & tafelen algemeen

Franse knoflooksoep

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Receptuur

4 hele bollen knoflook

1 eetlepel verse tijmblaadjes

vers gemalen zeezout en zwarte peper

4 eetlepels olijfolie

25 gram bloem

1 volkoren stokbrood

50 gram geraspte Franse gruyère

25 gram rucola

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150°C. Halveer de bollen knoflook en leg ze in de braadslede. Strooi de tijmblaadjes en wat zout en peper over de knoflook en druppel er 3 eetlepels olijfolie over. Schuif de braadslede in de oven en rooster de bolletjes knoflook ruim een uur tot ze zacht en goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en knijp de teentjes dan tussen duim en wijsvinger boven een soeppan uit. Schenk het bakvet uit de braadslede erbij en maak alles fijn met een vork. Strooi de bloem erover en verwarm het geheel op zacht vuur. Voeg al roerend 1 liter warm water in gedeelten toe en blijf roeren tot de soep licht is gebonden. Pureer het geheel eventueel met de staafmixer tot de soep mooi glad is. Breng de knoflooksoep op smaak met 1 eetlepel zeezout en royaal zwarte peper en laat hem nog 20 minuten heel zachtjes pruttelen. Snijd van stokbrood acht dunne, schuine plakken, bestrooi ze met de kaas en laat ze onder de grill in 2-3 minuten goudbruin worden. Schep de hete knoflook soep in warme diepe borden en leg  de kaassneetjes hierop. Garneer de broodjes met een toefje rucola