koken & tafelen algemeen

Elzasser Perenbrood

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 1

Bereidingstijd: 2 uur en 0 minuten

Wachttijd: 30 uur en 0 minuten

Receptuur

Vulling:
190 gram gedroogde peren
130 gram krenten
90 gram gedroogde vijgen
80 gram ontpitte gedroogde pruimen
150 milliliter hete thee
80 milliliter kirsch
60 milliliter  honing
geraspte schil van 1 citroen
Deeg:
7 gram droge gist
250 milliliter warm water
500 gram tarwebloem
1 ei
2 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel versgemalen venkelzaad
1 theelepel zout
70 gram amandelen
60 gram hazelnoten
50 gram walnoten
Glazuur:
1 eidooier

Bereiding

Maak de vulling een dag van tevoren: Snijd de vruchten in kleine stukjes.
Doe alle ingrediënten voor de vulling in een schaal. Laat dit 12 uur weken, schep af en toe om.

De volgende dag:
Los de gist op in het water en maak met 1/3 van het meel een deeg
Kneed 5 minuten. Doe het ei, de specerijen en het zout erbij en kneed gaandeweg het grootste deel van het meel erdoor Het deeg moet soepel, maar niet plakkerig zijn. Laat een uur rijzen. Laat ondertussen de vulling uitlekken: Stevig aanduwen in de zeef! Sap bewaren. Duw het deeg plat. Kneed het fruit en de noten erdoor, met eventueel wat extra bloem. Kneed tot het deeg tot het een samenhangend geheel is. Verdeel het deeg in twee stukken en vorm er langwerpige broden van. Dek af en laat een uur rijzen. Maak het glazuur door het eigeel los te roeren met wat van het weekvocht van het fruit, smeer de broden ermee in. Bak de broden af in 45 minuten op 190°C.
De broden zijn gaar wanneer er een hol geluid klinkt als je er op tikt met je vinger.