koken & tafelen algemeen

Belgische knolselderijsoep

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 50 minuten

Receptuur

1 knolselderij van ongeveer 600-700 gram

25 gram boter

1 ui fijngesnipperd

1 eetlepel verse tijmblaadjes

Zout

Vers gemalen peper

Nootmuskaat

3 eetlepels selderijgroen in fijne reepjes

1 liter kippenbouillon

8 rechte plakjes ontbijtspek

250 milliliter slagroom

2 eidooiers

Bereiding

Maak de knolselderij schoon, bewaar het groene lof en snijd dit grof. Snijd de geschilde selderijknol eerst in plakken en dan in blokjes. Smelt de boter in een soeppan en schep de ui en knolselderij erdoor. Strooi zout, peper en 1 eetlepel selderijgroen en tijm naar smaak toe. Smoor de knolselderij afgedekt in 10 minuten zachtjes gaar . Schenk de bouillon erbij en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de soep dan nog ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Bak de plakjes spek in een koekenpan langzaam knapperig bruin. Druk ze met een houten spatel steeds tegen de bodem van de pan, zodat ze mooi recht en plat blijven. Pureer de soep in een keukenmachine tot een gladde en licht gebonden massa. Breng de soep nogmaals zachtjes aan de kook. Roer de slagroom vermengd met de eidooiers erdoor en verwarm het geheel. (niet meer koken)  Schep de soep in diepe verwarmde borden, breek de plakjes spek in grove stukken en leg kriskras in het midden en garneer met de rest van het knolselderijgroen.