koken & tafelen algemeen

Tori Jibu-nu (gestoofde kip met Chinese kool)

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 30 minuten

Receptuur

400 gram kipfilet

2 eetlepel bloem, gezeefd

1 kleine struik Chinese kool

Zout

2½ deciliter kippenbouillon

6 eetlepel lichte Japanse sojasaus

2 eetlepel sherry met 2 theelepel witte basterdsuiker

1 eetlepel witte basterdsuiker

1 à 2 theelepel geraspte verse gemberwortel

Bereiding

Maak het kippenvlees droog met keukenpapier en snijd het in plakken van ± 5 cm met een dikte van 2 1/2 cm. Haal elke plak door de bloem en schud de overtollige bloem eraf. Neem van de Chinese kool 6 gave bladeren. Laat de bladeren gedurende 3 minuten in licht gezouten heet water blancheren. Spoel ze daarna af onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Leg de bladeren hierna op elkaar. Snijd ze eerst in de lengte in 4 stukken en daarna elk stuk in de breedte ook in 4 stukken, zonder de stapeltjes van elkaar te halen. Leg deze stapeltjes op de bodem van een pan. Breng in een andere pan sherry, bouillon en de sojasaus aan de kook. Los de suiker hierin op. Schenk de helft van dit mengsel in de pan met koolbladeren en breng de inhoud van deze pan opnieuw aan de kook. Temper de warmtebron en laat het gedurende 10 minuten zachtjes koken. Breng de rest van het bouillonmengsel in de andere pan aan de kook en voeg de plakken kip toe. Laat ze gedurende 5 à 6 minuten zachtjes doorkoken. Schep alles van tijd tot tijd even om. Verdeel de stapeltjes koolbladeren over 4 borden en leg de gekookte kip ernaast. Strooi een beetje geraspte gemberwortel over het kippenvlees.