koken & tafelen algemeen

Oshi sushi

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 45 minuten

Receptuur

900 gram Sushirijst (Japanse winkel of supermarkt met breed assortiment)
120 milliliter Japanse rijstazijn (su)
1 theelepel zout
5 eetlepel suiker
1 liter water

Bereiding

Was de rijst totdat het water helder blijft. Laat de rijst nu zeker 1 uur in een vergiet uitlekken. Vul een pan met 1 liter water, doe de rijst erbij, deksel op de pan en breng aan de kook. Zet dan het vuur zo laag mogelijk, zodat de rijst als het ware gaar stoomt in 15 minuten. Haal van het vuur, deksel eraf en bedek de pan met een schone theedoek. Laat de rijst nog 15 minuten staan. Meng intussen in een niet-aluminium pan 120 milliliter rijstazijn (su), 5 eetlepel suiker en 1 theelepel zout. Verhit het mengsel tot de suiker en het zout zijn opgelost, en laat afkoelen. Doe de gare rijst in een brede lage schaal en verspreid de rijst met een houten spatel. Voeg het azijnmengsel bij de rijst en roer voorzichtig door elkaar totdat de rijst glanst. Hoe sneller de rijst koelt- niet in de koelkast! - des te beter en kleveriger de sushirijst wordt. Laat de rijst afkoelen en je bent klaar om sushi te gaan maken!