koken & tafelen algemeen

Gestoofde kip uit Chikuzen

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 40 minuten

Receptuur

250 gram gefileerd kippenvlees met vel

4 schoongemaakte verse shii-take (wilde paddestoelen)

2 middelgrote wortels

150 gram bamboescheuten

4 geschrapte kleine aardappelen

1 konnyaku koekje (aronskelkwortel)

1-2 eetlepel plantaardige olie

2 deciliter dashi II(zie hiervoor het recept op onze website onder Soepen)

2 eetlepel suiker    

2 eetlepel mirin (zoete goudgele kookwijn die weinig alcohol bevat)

3 eetlepel lichte sojasaus

50 gram peultjes

Bereiding

Snijd het kippenvlees in blokjes van 2 cm. Maak de groente schoon en snijd het in kleine stukjes. Kneed de konnyaku met wat zout, spoel hem af, dep hem droog en verdeel hem in kleine stukjes. Blancheer de groenten afzonderlijk in kokend water met wat zout. Spoel de groente af met koud water en dep ze droog. Verhit de olie bij hoge temperatuur in een grote pan. Voeg de stukjes kip toe en roer ze door de olie. Voeg de wortel en de konnyaku toe en daarna, in deze volgorde, de paddenstoelen, de bamboescheuten en de aardappelen. Roerbak alles 3 minuten tot de kip en de groenten licht zijn gegaard en met een laagje olie zijn bedekt. Schenk de dashi in de pan, voeg de suiker, de mirin en de sojasaus toe. Breng het geheel aan de kook. Leg een drijvend deksel in de pan en stoof het gerecht 15 minuten, tot de kookvloeistof voor 1/3 deel is verdampt. Maak de peultjes schoon en snijd ze in schuine reepjes van 2,5 cm. Blancheer de peultjes in kokend water met wat zout en voeg ze vlak voor het serveren aan het gerecht toe. Serveer het gerecht warm of op kamertemperatuur in kleine kommetjes, waarin het geheel op aantrekkelijke wijze is gearrangeerd.

Garneer het gerecht met sterrenkers.