koken & tafelen algemeen

Dashi

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 15 minuten

Receptuur

 

voor 480 milliliter een stukje kombu van 12 cm

30 gram gedroogde bonito-vlokken

 

Bereiding

Breng 4,8 deciliter water met de kombu aan de kook en verwijder de kombu dan. Roer van het vuur af de bonito-vlokken door de bouillon en laat die 5 minuten trekken. Zeef de bouillon.

 

Dashi, de basisbouillon van de Japanse keuken, is bepalend voor de Karakteristieke smaak van veel Japanse gerechten. Het wordt bereid uit gedroogde bonito-vlokken (visschaafsel) en kombu (gedroogd zeewier). Dashi II is een krachtiger bouillon, die wordt getrokken van de kombu en bonito die bij het bereiden van Dashi I zijn gebruikt. Dashi II wordt toegepast in stoofschotels, gekruide soepen en in miso soep, waarvoor een sterkere smaak is vereist.