koken & tafelen algemeen

Manhattan Clam Chowder

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 45 minuten

Receptuur

1 eetlepel boter

4 dikke plakken bacon zonder zwoerd, in kleine blokjes

1 ui, fijn gehakt

3 stengels bleekselderij, in kleine blokjes

500 gram aardappelen (bijv. désirée), geschild, in blokjes

1 theelepel tijmblaadjes

4 eetlepel gehakte peterselie + extra voor de garnering

1 blik tomaatstukjes à 400 gram

125 milliliter droge witte wijn

1 ½ kilo venusschelpen, afgespoeld

Crackers, voor erbij

Bereiding

Smelt de boter in een grote diepe koekenpan of hapjespan op laag vuur en bak de bacon, ui en bleekselderij 10 minuten, roer af en toe om aanbakken te voorkomen. Voeg de aardappelen, tijm, peterselie en tomaat toe en breng op smaak met zeezout en peper. Schenk al roerend 1 liter water erbij en breng aan de kook. Verlaag het vuur tot matig en laat 20 minuten zachtjes koken.

Breng intussen de wijn en 500 milliliter water aan de kook in een aparte pan. Voeg de venusschelpen toe, dek af en kook 2 minuten. Neem met een schuimspaan de schelpen uit de pan zodra ze open gaan. Gooi ongeopende schelpen weg.

Zeef de venusschelpenbouillon door een fijne zeef of een dunne katoenen doek bij het bacon-groentemengsel en laat onder af en toe roeren 10 minuten op een laag vuur koken tot de aardappels gaar zijn.

Neem de schelpdiertjes op een paar na uit hun schelp ( gooi de lege schelpen weg ) en voeg ze inclusief aanhangend vocht toe aan de bouillon. Verhit 5 minuten op zacht vuur en serveer in voorverwarmde soepkommen, bestrooid met wat gehakte peterselie. Serveer met knapperige, droge crackers die je boven de soep verkruimelt terwijl je eet.