koken & tafelen algemeen

Apple and Chesnut Bread Stuffing

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 12

Bereidingstijd: 40 minuten

Receptuur

880 gram broodkruim( wit of volkoren)

4 eetlepels boter

1 groot fijngesnipperd ui

2 stengels selderij

1 grote goudrenet in blokjes gesneden

110 gram gepelde en gekookte kastanjes (of licht geroosterde walnoten)

1½ theelepel fijngewreven salie

1 theelepel tijm                               

1 theelepel zout

½ theelepel zwarte peper

1,1 deciliter zoet appelsap of kippenbouillon

Bereiding

De broodkruimels op een bakplaat strooien en in de oven bij 125 graden drogen. 1 a 2 keer omscheppen tot ze droog zijn maar niet geroosterd. De boter in een grote pan op een matig vuur verhitten en de ui erin fruiten. De selderij toevoegen en nog 5 minuten laten fruiten zonder te kleuren. De appel dan toevoegen, nog eens 5 minuten laten fruiten , dan de kastanjes, de kruiden , zout en peper toevoegen. Als het laatst het broodkruim toevoegen. Het mengsel laten afkoelen. Alvorens de kalkoen te vullen ½ deciliter appelsap aan de vulling toevoegen. Om bacterievorming te voorkomen pas vlak voor de bereiding van de kalkoen de vulling in de buikholten doen. De kalkoen niet helemaal volstoppen, want de vulling moet kunnen uitdijen. Voor de bereiding van de kalkoen zie het recept van de Roast Turkey