koken & tafelen algemeen

Zoet brooddeeg

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 20 minuten

Wachttijd: 2 uur en 0 minuten

Receptuur

125 milliliter lauwwarme melk
2 theelepels gedroogd gist
50 gram fijne kristalsuiker
2 losgeroerde eieren
375 gram bloem voor brood
120 gram boter in blokjes op kamertemperatuur
 

Bereiding

Klop in een mengbeker de melk met de gist en 1 eetlepel van de suiker door elkaar.
Laat het 10 minuten rusten tot het schuimt.
Klop de eieren erdoor.
Meng intussen de bloem met 1/4 theelepel zout en de resterende suiker in een keukenmachine.
Voeg het gistmengsel toe en mix het tot je een samenhangend deeg krijgt.
Voeg terwijl de moter draait de boter blokje voor blokje toe tot je een zacht kleverig deeg krijgt.
Voeg indien nodig wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
Kneed het deeg op een licht met bloem gestoven werkblad in 3-4 minuten glad.
Leg het in een ingevette kom en kwast het in met wat gesmolten boter.
Laat het op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld i

Diverse variaties:
- 1/2 theelepel limoenschil en merg van 1/2 vanillestokje toevoegen aan het deeg.
- 1/2 theelepel fijn geraspte sinaasappelschil
- Gebruik slechts 340 gram bloem en voeg 30 gram gezeefde cacaopoeder toe.
- Hartig:  Voeg 1/2 theelepel fijn geraspte sinaasappelschil en 1/2 theelepel gemalen kardemon toe.