koken & tafelen algemeen

Zoet aardappelbrood met maanzaad

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 12

Bereidingstijd: 2 uur en 20 minuten

Wachttijd: 1 uur en 5 minuten

Receptuur

3 eetlepel suiker

4 eetlepel lauwwarm water (40-45°C)

1 zakje gedroogde gist

250 gram gepureerde aardappel

2½ deciliter magere melk

30 gram boter

1½ theelepel zout

440 gram bloem (+ een beetje extra)

beetje plantaardige olie

1 groot ei, losgeroerd met 1 eetlepel melk

2 theelepel maanzaad

Bereiding

Roer in een kommetje 1 eetlepel suiker door het lauwwarme water. Strooi de gist erover. Laat dit 5 minuten staan tot zich schuim vormt. Roer het om. Doe aardappelpuree, melk, 2 eetlepel suiker, boter en zout in een pan en verwarm het tot de boter smelt. Druk de puree door een pureeknijper in een grote kom. Meng er het gistmengsel en 330 gram bloem door, zodat u een deeg krijgt. Strooi de resterende 110 gram bloem op uw werkvlak en leg het deeg hierop. Kneed het deeg circa 10 minuten tot het glad en elastisch is. Voeg hierbij zo nodig nog wat bloem toe. Wentel de deegbal rond in een licht met olie ingevette kom. Dek deze losjes af met folie en laat het deeg op een warme plaats in circa 1¼ uur uitrijzen tot het dubbele volume. Vet een broodvorm van 22 × 12 cm licht in met olie. Sla het deeg terug, kneed het nog even door en druk het in de bakvorm. Laat het losjes afgedekt met plasticfolie op een warme plaats in circa 45 min. narijzen tot het dubbele volume. Verwarm de oven voor op 175°C. Bestrijk het brood met het ei en strooi het maanzaad erover. Kerf de bovenkant overlangs in met een mes. Bak het brood 40 tot 45 minuten tot het gaar is en enigszins wijkt van de randen. Stort het op een rooster en laat het minstens 1 uur afkoelen.