koken & tafelen algemeen

Warme kruisbolletjes

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 45 minuten

Wachttijd: 2 uur en 30 minuten

Receptuur

1 eetlepel gedroogde gist
80 gram fijne basterdsuiker
625 gram witbroodmeel
1 ½ theelepel koekkruiden
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemalen nootmuskaat
250 milliliter warme melk
100 gram ongezouten boter gesmolten
2 eieren licht geklopt
200 gram krenten
70 gram gemengde gedroogde fruitschilletjes
Voor het glazuur:
2 eetlepel fijne basterdsuiker
2 eetlepel warm water.
Voor het kruisbeslag:
60 gram patentbloem
60 milliliter water

Bereiding

Strooi de gist met een snufje suiker en met 125 milliliter warm water in een kommetje en laat 10 minuten rusten. Vermeng het meel, kruiden en ½ theelepel zout in een kom en laat even rusten. Vermeng de melk, boter, restant van de suiker, eieren en 125 gram van het meelmengsel en  mix dit 1 minuut tot een gladde massa. Voeg dan het gistmengsel, de krenten en fruitschilletjes toe en roer tot een gelijkmatige massa. Voeg dan in meel in vier keer toe en meng iedere keer goed door. Mix tot een gelijkmatig deeg. Vet een grote kom in met olie, doe het deeg erin, dek af met huishoudfolie en laat 2 uur rijzen. Breng daarna het deeg terug tot zijn oorspronkelijke volume door er op te kloppen, leg het op een met bloem bestoven werkvlak en verdeel in 16 stukjes. Rol ieder stukje op tot een bal, leg ze op een ingevette bakplaat, bedek met een vochtige doek en laat nog 30 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak het glazuur door de ingredienten te laten koken op een hoog vuur en zet het apart. Maak het kruisbeslag, rol het uit op een met bloem bestoven werkvlak en maak er rolletjes van 2 millimeter dik van en ongeveer 15 centimeter lang. Leg twee reepjes kruislings op een bolletje en bestrijk met wat water. Bak de broodjes 20 minuten in de oven. Haal ze uit de oven, bestrijk ze met het glazuur en laat ze afkoelen.