koken & tafelen algemeen

Tutti frutti broodjes

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 45 minuten

Wachttijd: 3 uur en 0 minuten

Receptuur

90 gram rozijnen

3 theelepel gedroogde gist

80 gram fijne basterdsuiker

400 gram witbroodmeel

1 theelepel amandelessence

1 eetlepel olijfolie

Rasp van 1 sinaasappel

40 gram gemengde gedroogde fruitschilletjes

40 gram pijnboompitten

1 ei, licht geklopt

115 gram fijne basterdsuiker extra

Bereiding

Doe de rozijn in een kom met 250 milliliter kokend water en laat ze 20 minuten weken. Giet ze af maar bewaar het vocht. Doe de helft van dit vocht in een kom, voeg de gist, een snufje suiker en 30 gram meel toe. Roer goed door en laat 10 minuten rusten tot het gist gaat schuimen. Zeef de rest van het meel en doe dit samen met de suiker en een theelepel zout in een kom. Vorm in het midden een kuiltje. Vermeng de rest van het rozijnenwater met de amandelessence en de olie en schenk dit samen met het gistmengsel in het kuiltje in het meel. Voeg de rozijnen, sinaasappelrasp, fruitschilletjes en pijnboompitten toe. Meng met de mixer met kneedhaken op de laagste stand tot zich een deeg vormt. Verhoog de snelheid naar medium en kneed nog 5 minuten. Vet een grote kom in met olie, doe het deeg in de kom, dek af met huishoudfolie en laat 2 uur rijzen. Haal het deeg uit de kom, klop het tot zijn originele volume en leg het op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en vorm er broodjes van. Besmeer ze helemaal met het ei en bestrooi met de suiker. Leg ze op de bakplaat en laat nog 40 minuten rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bak de broodjes in 15 minuten gaar en laat ze afkoelen.