koken & tafelen algemeen

Pretzelbroodjes

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 12

Bereidingstijd: 1 uur

Wachttijd: 1 uur

Receptuur

20 gram droge gist

1 theelepel suiker

120 milliliter warm water

475 milliliter warme melk

75 gram plantaardig bakvet (bijvoorbeeld margarine)

2 eieren

750 gram bloem, apart te verwerken

1 eetlepel plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

50 gram suiker

1,5 theelepel zout

110 gram baksoda

950 milliliter water

55 gram gesmolten boter

1 snufje zeezout

Bereiding

Voeg de gist en 1 theelepel suiker toe aan een kom met 120 milliliter warm water. Het water mag niet warmer zijn dan 40°C. Laat 5 minuten staan ​​zodat de gist gaat schuimen. Voeg de melk, plantaardig bakvet, eieren, olie, 375 gram bloem, 50 gram suiker en 1 1/2  theelepel zout toe. Mix met een elektrische mixer op medium snelheid tot er een mooi glad beslag ontstaat. Kneed de resterende 375 gram bloem er geleidelijk met de hand door. Leg het deeg, als het bij elkaar blijft, op een met bloem bestoven werkblad en kneed nog even goed door, ongeveer 5 minuten. Het deeg moet nog plakkerig aanvoelen. Doe wat olie in een grote kom, leg het deeg in de kom en bedek het deeg rondom met een beetje olie. Dek de kom af met een theedoek of plasticfolie en laat op een warme plaats (27 tot 35°C) ong. 1 uur rijzen tot het deeg is verdubbeld in volume. Verwijder de theedoek en duw het deeg met een vuist naar beneden.  Verdeel het deeg in porties ter grootte van tennisballen en kneed het deeg tot slangen van ong. 15 cm lang. Rol elk broodje op in een spiraal en zet ze apart. Meng de baksoda met 950 milliliter warm water in een kom. De baksoda hoeft niet volledig op te lossen. Doop elk broodje in de baksoda-oplossing voordat je ze op de bakplaat legt. Bestrijk elk broodje met wat gesmolten boter en bestrooi vervolgens met zeezout. Bak in de voorverwarmde oven tot ze bruin zijn, 20 tot 25 minuten. Laat afkoelen op een rooster of op een bruine papieren zak.