koken & tafelen algemeen

Lavash

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 3-4

Bereidingstijd: 50 minuten

Wachttijd: 2 uur en 0 minuten

Receptuur

250 gram patentbloem

250 gram volkorenmeel

2 theelepel zout

1 zakje gedroogde gist

300 milliliter lauwwarm water

3 eetlepel Griekse yoghurt

2 eetlepel maanzaad

2 eetlepel sesamzaad

Bereiding

 

Voorbereiden:

Meng de bloem en het volkorenmeel in een grote kom met zout en de gist. Voeg al roerend het water en de yoghurt erbij toe. Blijf roeren tot een samenhangend deeg ontstaat. Kneed het deeg met de hand door, eerst nog even in de kom en daarna op het met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg zeker 10 minuten, tot het elastisch en soepel is en niet meer aan de handen plakt. Vorm het deeg tot een bal, leg het weer in de kom en dek het af met vochtige schone doek of plasticfolie. Laat het deeg op een warme plaats 1 ½  tot 2 uur rijzen.

 

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het deeg nog heel even door en verdeel het in 12-16 stukken. Rol de stukken één voor één uit op een met bestoven werkvlak tot heel dunne ronde lappen. Leg zoveel mogelijk deeglapjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik de deeglappen hier en daar in met een vork en bestrijk ze dun met water of wat melk. Strooi het maanzaad en het sesamzaad erover. Bak de broden in de over in 3-5 minuten knapperig bruin. Houd ze warm in een broodmand tussen een theedoek en bak de andere lavashbroden op dezelfde manier. Je kunt twee bakplaten tegelijk in de oven schuiven. Serveer lavash bij salades, kaas of soep.