koken & tafelen algemeen

Karnemelkbrood

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 24

Bereidingstijd: 55 minuten

Receptuur

15 gram droge gist

120 mililiter warm water (45°C)

350 milliliter karnemelk

115 gram boter

4 eetlepels ruwe rietsuiker

1 dessertlepel zout

1/2 theelepel soda bicarbonaat

700 gram broodmeel

Bereiding

Het gist in warm water laten schuimen. In een kleine sauspan karnemelk met boter verwarmen tot de boter is gesmolten. Lauw laten worden. Suiker, zout, soda bicarbonaat, karnemelkmix en gist in een grote mengkom vermengen. Geleidelijk de helft van het meel toevoegen en met de deeghaak van een mixer kneden. Het resterende meel er onder constant roeren in kleine beetjes aan toevoegen. Als het deeg niet meer plakkerig is enkele minuten op een bebloemd oppervlak zacht en glad kneden. In een ingevette kom leggen, eenmaal keren en tot een verdubbeld volume laten rijzen. Het deeg neerslaan, in tweeën delen en 2 broden vormen. In goed ingevette bakvormen van 20x10 cm tot 2 cm boven de rand laten rijzen. 30-35 minuten in een voorverwarmde oven (190°C) laten bakken. De broden zijn klaar als ze lekker bruin zijn en hol klinken.