koken & tafelen algemeen

Kaneelbrood met rozijnen

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 12

Bereidingstijd: 1 uur en 5 minuten

Receptuur

2 zakjes (elk 7 g) gedroogde gist

175 milliliter warm water (45 C)

625 gram bloem

100 gram suiker

1 theelepel zout

1 1/3 afgestreken eetlepel bakpoeder

100 gram boter

450 milliliter lauwe karnemelk

30 gram boter, gesmolten

4 eetlepels suiker

1 afgestreken eetlepel kaneelpoeder

50 gram rozijnen

Bereiding

Los de gist op in een klein kommetje met warm water. Laat het ongeveer 10 minuten staan, tot het begint te schuimen. Meng in een grote kom de bloem en suiker, het zout en het bakpoeder. Snijd de boter in blokjes en wrijf die met je vingers door het meel, tot het eruit ziet als broodkruimels. Voeg de gistoplossing en de karnemelk toe en roer het goed, tot het een samenhangende massa is geworden. Het is een vrij zacht deeg. Leg het deeg in een licht met olie ingevette kom, dek die af en zet die voor één dag in de ijskast. Neem het deeg de volgende morgen, of wanneer je maar je brood wil bakken uit de ijskast en meng er nog een beetje bloem door. Laat het 45 minuten bij kamertemperatuur rusten. Verwarm de oven voor op 200 C. Strooi wat meel op je werkoppevlak en leg het deeg erop. Druk het plat tot een grote rechthoek. Strijk met een kwastje gesmolten boter over de bovenkant, en sprenkel er de bruine rietsuiker, kaneel en rozijnen over; rol het deeg op en leg het met de naad naar beneden op een licht ingevette bakplaat. Bak het 25 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven. Als je op de onderkant van het brood klopt moet het hol klinken.