koken & tafelen algemeen

Franse pofbal

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 30 minuten

Wachttijd: 025 minuten

Receptuur

250 gram patentbloem (+ extra om te bestuiven);

1 theelepel zout;

een half zakje gedroogde gist;

150 milliliter lauwwarm water;

Bereiding

Meng de bloem in een grote kom met het zout en de gist. Voeg al roerend het water toe. Blijf roeren tot een samenhangend deeg ontstaat. Kneed het deeg met de hand door, eerst nog even in de kom en daarna op het bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg zeker 10 minuten, tot het elastisch en soepel is en niet meer aan de handen plakt. Vorm het deeg tot een bal, leg het weer in de kom en dek het af met vochtige, schone doek op plasticfolie. Laat het deeg op een warme plaats 20 minuten rijzen. Verwarm de oven met een bakplaat erin voor op 230 graden.

Verdeel het deeg in 4 stukken. Maak van elk stuk een balletje en laat ze op een warme plek onder een theedoek nog 5 minuten rusten.

Zorg ervoor dat er geen stukjes deeg op het werkvlak of op de deegroller zitten. Die zorgen ervoor dat het deeg niet mooi oppoft. Bestuif het aanrecht met wat meel en rol de balletjes uit tot ronde schijfjes van 1-2 mm dikte. Keer ze af en toe om. Bak de balletjes op de hete bakplaat per twee in circa 3-4 minuten bol en bruin.

 

 

Het deeg voor dit Franse broodje wordt heel dun uitgerold. In de hete oven bolt het prachtig op tot een holle bal.

Daar wordt dan de salade in verstopt.