koken & tafelen algemeen

Druivenfocaccia met portsiroop

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 5

Bereidingstijd: 20 minuten

Wachttijd: 1 uur en 15 minuten

Receptuur

1 x kruiden zoet brooddeeg ( zie receptuur zoet brood)
300 gram pitloze blauwe druiven
1 eetlepel vergine olijfolie
Ondiepe bakvorm van 30 bij 20 cm ingevet met olijfolie

Portsiroop:
80 milliliter port
5 reepjes sinaasappelschil van 5 cm lang
2 -3 eetlepels kristalsuiker
10 gram boter

Bereiding

Sla het deeg terug en rek het op tot een rechthoek die in de bakvorm past.
Laat het afgedekt staan op een warme tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm intussen de oven voor tot 190 graden Celsius.
Prik met je vingertoppen gaatjes in het deeg en druk hier de druiven in.
Sprenkel er olijfolie over en bak het brood in 20 minuten goudbruin.
Dek het dan af met aluminiumfolie en bak het nog ongeveer 5 minuten of tot het hol klinkt als je tegen de bodem tikt.
Verwarm voor de siroop de port met de sinaasappelschil en de suiker in een steelpan met een dikke bodem tot de suiker is opgelost.
Breng aan de kook en draai het vuur laag en kook de siroop in 5-6 minuten licht in onder af en toe schudden.
Neem het dan van het vuur en klop de boter erdoor tot de siroop enigszins bindt.
Sprenkel dan de hete siroop over de foccaccia en laat het in 15 minuten vrijwel volledig intrekken.
Heerlijk als dessert of bij tapas.