koken & tafelen algemeen

Chocoladebrood

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten

Wachttijd: 1 uur en 10 minuten

Receptuur

2 ½ theelepel gedroogde gist

55 gram fijne basterdsuiker

90 gram pure chocolade grof gehakt

50 gram ongezouten boter

375 gram witbroodmeel

30 gram ongezoet cacaopoeder

1 ei licht geklopt

½ theelepel vanille-essence of vanillepeul

90 gram pure chocoladechips

Bereiding

Strooi de gist met een snufje suiker in 185 milliliter warm water in een kommetje en laat 10 minuten staan tot het gist schuimt. Doe de chocolade en de boter in een hittebestendige kom, en roer au bain-marie tot de chocolade en boter gesmolten is. Roer de bloem, cacaopoeder, ¼ theelepel zout en de rest van de suiker in een kom. Roer het ei en de vanille door het mengsel van chocolade, en schenk het gistmengsel en de gesmolten chocolade door het meel. Mix op de laagste stand ongeveer 2 minuten. Verhoog de snelheid naar medium en kneed nog 10 minuten. Breng het deeg over op een met bloem bestoven werkblad en verdeel het in twee stukken. Rol uit tot een lap van 1 centimeter dik en strooi de chocoladechips over beide lappen. Rol de lappen op tot een boomstam. Leg ze op een ingevette bakplaat, dek af met een vochtige doek en laat een uur rijzen. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden. Bak de rollen ongeveer 50 minuten. Laat ze afkoelen.