koken & tafelen algemeen

Brooddeeg

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 55 minuten

Wachttijd: 50 minuten

Receptuur

200 gram griesmeel;

800 gram bloem;

1 afgestreken eetlepel zeezout;

650 milliliter lauw water;

2 zakjes a 7 gram gedroogde gist;

1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker;

Bereiding

Vermeng de griesmeel met de bloem en het zout. Maak een kuiltje in het midden, schenk de helft van het water in het kuiltje, voeg dan gist en suiker toe en roer dit door met een vork. wacht even een paar minuten tot de gist begint te bubbelen en meng dan geleidelijk zoveel bloem door het water tot het een stevig, papachtig mengsel is. Roer de rest van het water erdoor en meng daarna de rest van de bloem erdoor. Kneed totdat je een glad, veerkrachtig deeg hebt. Bestuif de bovenkant van je deeg met bloem, leg het in een kom, dek af met plasticfolie  en laat het op een warme, tochtvrije plaats en laat het een half uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Sla  dan gedurende 30 seconden de lucht uit door het te stompen en te kneden. Breng het deeg op smaak met wat je wilt (bijvoorbeeld oregano, peterselie, gedroogde tomaatjes etc).

Vul je broodvorm voor tweederde en laat het 20 minuten afgedekt rijzen. Ondertussen de oven voorverwarmen op 230 graden. Bak het brood 25-35 minuten. Om te weten of je brood klaar is, stort je het uit de vorm en klop je met je vingers op de onderkant. Als het  hol klinkt, is je brood klaar.

Dit recept is voor 2 broden.